Artykuł pierwszej potrzeby HITEC AURORA 9

O wszystkim i niczym czyli po prostu hydepark

Moderatorzy: medyk, Marek Wardęga

Avatar użytkownika
Posty: 482
Dołączył(a): 2009-11-16, 11:05
Lokalizacja: Polandia

Artykuł pierwszej potrzeby HITEC AURORA 9

Postprzez igortm » 2010-01-10, 20:11

Witajcie wszyscy. Ponieważ udało się sprzedać mojego ukochanego HK-450 i poprzednią aparaturę pozwoliłem sobie na zakup nowej maszynki do sterowania modelami.
Mój wybór padł na HITEC AURORĘ9. Cała przyjemność zaczęła się wyjazdem po nią do Wrocławia. Po 3 godzinach i 20 minutach przejechałem 90km i w końcu stanąłem u wrót sklepu.
Po szybkich zakupach i kolejnych kilku godzinach siedziałem już w domku, jednak zabawę apką zacząłem dopiero dzisiaj rano. Chciałbym przedstawić w kilka spostrzeżeń odnośnie tej apki, być może pomogą komuś podjąć decyzję w wyborze apki.
Aparatura jest wykonana z dobrej jakości plastiku i dobrze leży w rękach dzięki uchwytom obitym gumą. Apka jest trochę gruba i żeby objąć palcami wszystkie przełączniki trzeba gimnastykować trochę palce ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Hitec mocno uderza do klienta wielkim wyświetlaczem dotykowym, lecz nie jest to tak do końca dobre rozwiązanie, ponieważ sprawia to wrażenie nie do końca dopracowanego. Naciskając na wyświetlacz w jego górnej części trzeba celować w dół przycisków aby zadziałały. Nie jest to precyzyjne ale tak skomplikowaną apkę nie ustawia się na lotnisku tylko w domu. Kolejną sprawą jest podświetlenie. Uważam, że to czysty gadżet, w końcu zawsze lata się w dzień ale przydatne jest to tylko i wyłącznie w domu kiedy się to wszystko ustawia, aczkolwiek nie jest to niezbędne (całe szczęście można to wyłączyć).
Większość aparatur jest sprzedawana w MODE1 ale przestawienie to nie problem…. Przynajmniej programowo jest to bardzo łatwe, jednak okazało się, że wyłączenie grzechotki nie jest łatwe bo blaszka, która grzechocze nie daje się poluzować ponieważ została przyciśnięta czymś w środku. Nie było by to problemem gdyby nadajnik można było rozkręcić i „namacalnie” wszystko sprawdzić, jednak producent przewidział do tego otwór 5x8mm. Po dłuższej zabawie udało się niesforną blaszkę grzechotki oswobodzić i już wszystko działa jak należy.
Ciekawostkę której producent specjalnie nie reklamuje (a szkoda) są 2 tryby nadawania. Pozwolę sobie opisać różnice pomiędzy nimi:
NORMAL MODE:
-Nadajnik i odbiornik używają częstotliwości ustalonej w momencie bindowania,
-Jest to szybsza metoda łączenia nadajnika z odbiornikiem i używa jej 90% użytkowników.
-Przy zaniku zasilania odbiornika czy nadajnika łączność zostaje nawiązana automatycznie i system działa normalnie
SCAN MODE:
-Po każdorazowym włączeniu aparatura wyszukuje najmniej zaśmiecony kanał i na tym kanale łączy się z odbiornikiem. Jest to zalecane w miejscach gdzie pracuje dużo sprzętu wykorzystującego technologię 2,4GHz.
-W PRZYPADKU CHWILOWEJ UTRATY ZASILANIA NADAJNIKA ŁĄCZNOŚĆ NIE ZOSTANIE NAWIĄZANA A W PRZYPADKU CHWILOWEGO ZANIKU ZASILANIA ODBIORNIK NAWIĄZUJE POŁACZENIE ALE ZABIERA MU TO WIĘCEJ CZASU NIŻ W „NORMAL MODE”
-Każdorazowe włączenie nadajnika zajmuje więcej czasu (ze względu na wyszukiwanie kanału)

Po zmianie sposobu nadawania nie jest konieczne ponowne bindowanie zestawu.
Bindowanie aby było poprawne nie może się odbywać z większej odległości pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem jak 45cm.
Sprawdzanie zasięgu jest też ciekawe ponieważ polega na redukcji mocy nadawania, a producent podaje, że podczas testu odległość poprawnej pracy to minimum 30 metrów i jeśli łączność zostanie zerwana to nie należy latać i spróbować przełączyć nadawanie w „SCAN MODE” i ponowić test. Jednak wszystko wyjdzie w praktyce, a o wszystkich niedociągnięciach postaram się pisać na bieżąco.
Załączniki
IMG_5036.JPG
IMG_5036.JPG (71.72 KiB) Przeglądane 18043 razy
Pozdrawiam Wojtek!

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 1218
Dołączył(a): 2009-11-11, 13:24
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Peper » 2010-01-10, 20:25

Ciekawa jest ta apka, zwlaszcza mozliwosci do ceny. Z niecierpliwoscia czekam na dodatkowe info.
Ciekawi mnie jak dziala telemetria :)
Przemek

Avatar użytkownika
Posty: 850
Dołączył(a): 2009-11-12, 17:01
Lokalizacja: Gogolin

Postprzez Lejna » 2010-01-10, 21:00

no cena nie jest niska :mrgreen: ale z tego co doczytałem to nawet pokazuje

- obroty silnika
- temperatura silnika
- GPS
- ilość paliwa
- napięcie zasilania
HK-450GT sprzedany ;)
T-Rex 500 ESP lata ;)
T-Rex 600 ESP lata ;)
CORSAIR F4-U lata ;)
Quadcopter X525 + GPS
Robocat 270 - nowy model
JR DSX7
Phoenix RC

Avatar użytkownika
Posty: 3830
Dołączył(a): 2009-11-12, 14:42
Lokalizacja: Nysa

Postprzez Arkos » 2010-01-10, 21:06

Nie do końca ... może kiedyś !
Uczę się latać.

Avatar użytkownika
Posty: 482
Dołączył(a): 2009-11-16, 11:05
Lokalizacja: Polandia

Postprzez igortm » 2010-01-10, 21:38

W podstawowej opcji jest pokazywane napięcie baterii odbiornika. A odbiornik może pokazywać napiecie pakietu zasilającego regler aż do 35v.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (27.53 KiB) Przeglądane 18031 razy
Pozdrawiam Wojtek!

Avatar użytkownika
Posty: 16
Dołączył(a): 2009-11-24, 23:27
Lokalizacja: Prudnik

Postprzez Boguś » 2010-01-12, 16:00

No, no ładne cacko!
No Risk, No Fun !

Posty: 247
Dołączył(a): 2009-11-15, 18:23
Lokalizacja: Ozimek

Postprzez halabala83 » 2010-01-12, 16:45

fajne radio za dobre pieniazki .

Avatar użytkownika
Posty: 482
Dołączył(a): 2009-11-16, 11:05
Lokalizacja: Polandia

Postprzez igortm » 2010-01-14, 01:10

Kolejny dzień zabaw aparaturką przyniósł nowe spostrzeżenia. A więc obsługa jest w miarę prosta jeśli zapamięta się znaczenie oznaczeń i kolejność programowania. Programować można ją na 2 sposoby:
Manualny, poprzez ręczne włączanie mikserów, funkcji i przypisywanie funkcji drążkom... lub
Automatyczny, który jest w formie kreatora i zadaje mnóstwo pytań typu: jakie jest skrzydło (delta, skośne, prostokątne), ilość silników, ilość powieszchni sterowych, czy posiada hamulce... istne 100 pytań do.
Możliwości są ogromne, ale wyszły na jaw nowe mankamenty. (patrz opisy przy zdjęciach)
Załączniki
IMG_5050.JPG
Gimbałki zakończone są 2 częściowymi końcówkami... dosyć ostro zakończonymi co gwarantuje pewne sterowanie... a kolor czerwony na pewno zamaskuje ślady krwi...
IMG_5050.JPG (48.4 KiB) Przeglądane 17968 razy
IMG_5047.JPG
regulacja żyroskopu
IMG_5047.JPG (57.7 KiB) Przeglądane 17968 razy
IMG_5045.JPG
Skomplikowanie apki nie pozwala na grzebanie w ustawieniach podczas oblatywania modelu a więc producent zamieścił 3 przyciski 2 pozycyjne do szybkiej korekty samej krzywej gazu, korekty gazu i skoku oraz całkiem wygodne ustawianie czułości żyroskopu. Zakr
IMG_5045.JPG (79.97 KiB) Przeglądane 17968 razy
IMG_5044.JPG
Krzywe gazu i skoku.. skoku i gazu.. mogą być oddzielne lub zależne... cokolwiek to znaczy...
IMG_5044.JPG (58.27 KiB) Przeglądane 17968 razy
IMG_5043.JPG
Trybów lotu IDL jest 4 do tego 2 jakieś inne i hold. Do każdego można przypisać co się żywnie podoba.
IMG_5043.JPG (67.63 KiB) Przeglądane 17968 razy
IMG_5042.JPG
Fajny gadżet to serwo test, dostępny w menu monitor serw. Automatycznie rusza wszystkimi serwami tam i spowrotem...
IMG_5042.JPG (73.43 KiB) Przeglądane 17970 razy
IMG_5041.JPG
Ale nie ma tego złego... Poprzez przytrzymanie wciśniętej ikonki modelu przez 2 sek. można zablokować przepustnicę w pozycji całkowicie zamkniętą (żeby kurz nie leciał do silnika.... nie wiem...)
IMG_5041.JPG (52.95 KiB) Przeglądane 17970 razy
IMG_5052.JPG
Nieszczęsny kabelek... Niby fajnie, że można zmienić moduł na FM ale po co skoro jest 2,4Ghz? (co innego jak się zepsuje) Producent mógł przewidzieć chociaż jakiś rowek zeby go wcisnąć zeby nim nie zawadzać...
IMG_5052.JPG (100.49 KiB) Przeglądane 17970 razy
IMG_5049.JPG
Zasilanie tej apki także sprawia wrażenie jakby producent w ostatniej chwili zdecydował się na zasilanie z ogniw NiMh. Dobrze, że są gąbki to przynajmniej się to nie tłucze. A w trybie nadawania bateria o pojemności 1300mAh wystarcza na 7 godzin.
IMG_5049.JPG (58.85 KiB) Przeglądane 17970 razy
IMG_5038.JPG
Okazało się, że przyciski są jednak 2 pozycyjne, ale działają tak nieprecyzyjnie, że myślałem, że to są tylko jednopozycyjne.
IMG_5038.JPG (49.98 KiB) Przeglądane 17970 razy
Pozdrawiam Wojtek!

Avatar użytkownika
Posty: 519
Dołączył(a): 2009-11-17, 18:06
Lokalizacja: Opolskie

Postprzez medyk » 2010-01-14, 16:18

Widzę tu pomysły i pomysł na ekran z Futaby 14MZ, mogę więc tylko powiedzieć że jesli skopiowali cokolwiek z MZ'tki to będziesz zadowolony ;-) Chetnie przy nastepnej wizycie przyjrzę się bliżej.

pzdr Igor!
Pozdrawiam

Avatar użytkownika
Posty: 420
Dołączył(a): 2009-12-14, 23:22
Lokalizacja: Nysa

Postprzez rambotm » 2010-03-06, 11:53

Stałem się posiadaczem tej aparaturki i moja ma trochę czulszy ekran - nie trzeba cisnąć żeby zaskoczyła - chodzi o rogi ekranu, u Igrora tak było. trochę lepiej chodzą niektóre przełączniki - nie trzeba ich aż tak gnieść. pewnie tak jeszcze z 2-4miesiące produkcji i dopracują już wszystko do końca i wyłapią ewentualne niedoróbki.

Avatar użytkownika
Posty: 3830
Dołączył(a): 2009-11-12, 14:42
Lokalizacja: Nysa

Postprzez Arkos » 2011-02-05, 08:54

Dla naszych forumowych miłośników w/w aparatury spieszę poinformować, że ona zaczyna gadać. Telemetria głosowa ... już nie będziecie musieli zerkać na Wasze ekrany w czasie lotu helikiem ;-)

http://www.hobbymedia.it/29483/hts-navi ... berga-2011

Obrazek
Uczę się latać.

Avatar użytkownika
Posty: 420
Dołączył(a): 2009-12-14, 23:22
Lokalizacja: Nysa

Postprzez rambotm » 2011-02-05, 11:16

Już wiemy.. dostęne to jest od 2 miesięcy ale nie wiadomo gdzie ;-)

Pojawiła się także telemetria pod modele ELEKTRO. pomiar prądu do 200A i napięcia do 100V.
Już to sobie zamówiłem ale że nie ma nigdzie to czekam.. - chcę to zamontować do rexa 700.

Niebawem w sklepach powinny też pojawić się "lekkie" odbiorniki, oraz nowe tzw Minima.
Załączniki
Minima RX.jpg
Minima RX.jpg (66.02 KiB) Przeglądane 17347 razy
Extra 260|T-rex 700E|Tiger 60|Gecko|Twister|Pitts BullDog|Piper J-3 1/4scale|X-Calibur|Raven 2.2| Giles202

Avatar użytkownika
Posty: 366
Dołączył(a): 2010-09-02, 14:59
Lokalizacja: Nysa

Postprzez Robert » 2011-02-06, 01:26

Mam dobre zdanie o Hitec i ich produktach bo mam apkę FM-35 mHz od 11-tu lat i do dziś pracuje bez awari :!:
Pozdrawiam Robert

Avatar użytkownika
Posty: 420
Dołączył(a): 2009-12-14, 23:22
Lokalizacja: Nysa

Postprzez rambotm » 2011-02-06, 11:53

Moja opinia poprawiła się kiedy na rynek Weszły aparatury 2.4GHz. Wcześniej różnie to było.

- pierw miałem FLASHa 5x (około 1998roku)- rewelacja + ogromny zasięg bez przerw i zakłóceń
- PRISM - ful komputer - opinia j.w
- ECLIPSE - pierwsze problemy z zasięgiem, dziwne zachowanie modelu..
- chwilowa przygoda z Multiplexem..
- AURORA - znowu rewelacja no i teraz doszła telemetria.. oby tak dalej
Extra 260|T-rex 700E|Tiger 60|Gecko|Twister|Pitts BullDog|Piper J-3 1/4scale|X-Calibur|Raven 2.2| Giles202

Avatar użytkownika
Posty: 366
Dołączył(a): 2010-09-02, 14:59
Lokalizacja: Nysa

Postprzez Robert » 2011-02-06, 12:31

Właśnie , to zależy na co się trafi i wadliwe też się znajdą :-?
Pozdrawiam Robert

Następna strona
kuchnie na wymiar kraków

Powrót do Hydepark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości