T-Rex 600 ESP Admina i rozwoju ciąg dalszy

Wszystko o kosiarkach.

Moderatorzy: medyk, Marek Wardęga

Avatar użytkownika
Posty: 3824
Dołączył(a): 2009-11-12, 14:42
Lokalizacja: Nysa

Postprzez Arkos » 2010-03-14, 21:47

+ :mrgreen:
Uczę się latać.

cactus69

Postprzez cactus69 » 2010-05-29, 00:01

Apropos 12s to chyba ktos jest snobem :)
A co do ladowarki polecam IMAX B6 :))

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 1218
Dołączył(a): 2009-11-11, 13:24
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Peper » 2010-05-29, 00:21

Ta świetnie zabija pakiety, radzę sprzedać czym prędzej.
Przemek

cactus69

Postprzez cactus69 » 2010-05-29, 12:33

A skad takie przypuszczenia ??? Jak ktos laduje pradem 5A to zabije tez i konia .Nie rozumiem podejscia Administratora , zapewne koleszko ty masz najlepsza ladowarke na swiecie i nie zabija pakietow ?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
To ja wam powiem, że te ładowarki są super i ładują bardzo dokładnie.
Wszystko zależy od kalibracji. Amerykanie poradzili sobie z tym podmieniając rezystory we wnętrzu ładowarki.
A ja wam powiem, że jest jeszcze coś takiego jak menu serwisowe w tej ładowarce ( i jej podobnych)
W menu tym właśnie kalibruje się wskazania woltomierza wewnętrznego ładowarki. Po dokonaniu tej kalibracji każda z tych ładowarek ładuje i balansuje cele bardzo dokładnie.
Potrzebujesz do tego celu miernika, do którego masz zaufanie, że dobrze pokazuje napięcie w okolicy 12V.
A teraz wejście do menu serwisowego:
1. Odłanczasz zasilanie od ładowarki
2. Przytrzymujesz jednocześnie przyciski "Dec" i "Start" i podłanczasz zasilanie do ładowarki
Po chwili wyskakuje menu kalibracji
Podłanczasz sobie pakiet do ładowarki i na ekranie po prawej stronie u góry pokazuje się napięcie pakietu przykładowo VOL: 12,35V.
Podłanczasz sobie do baterii twój sprawdzony miernik i patrzysz co on pokazuje - przykładowo 12,25V. Wychodzi na to, że twoja ładowarka zawyża wskazania napięcia o 0,1V.
Na wyświetlaczu po lewej stronie u góry jest pokazana liczba (migająca) przykładowo "-1".
Teraz przyciskami "Dec", "Inc" zmieniasz sobie tą liczbę w przedziale -20 do +20 co oznacza -0,2V do +0,2V. W powyższym przypadku potrzebujemy zmniejszyć wskazania ładowarki o 0,1V czyli ustawiamy -11. W czasie zmiany tych cyfr ładowarka na bierząco pokazuje napięcie baterii już po korekcie.
Ok ustawione -11 to patrzymy czy wskazania ładowarki równają się wskazanią naszego miernika. Jeśli tak, to wciskamy "Start/Enter", ładowarka zapisuje dane "Save" i się restartuje.
Podłanczamy pakiet, zaczynamy go ładować z jednoczesnym podpięciem miernika i w czasie ładowania sprawdzamy, czy ładowarka pokazuje takie same napięcie co miernik. Jeśli tak nie jest, to przerywamy ładowanie, wchodzimy do kalibracji ponownie i dokonujemy potrzebnych zmian.
Moja ładowarka pokazywała na końcu ładowania 12,6V , a w rzeczywistości było 12,5V.
Sposób ten podał mi przez maila gość z RC711, gdy napisałem, że chcę reklamować łądowarkę, bo nie doładowuje mi pakietów.
Jest jeszcze jedno menu. Wchodzi się w ten sam sposób, z tym, że przytrzymuje się "Batt Type/Stop" i "Inc".
Ustawia się tam maksymalne napięcie ładowarki dla pakietów 6S czyli 25,2V. Tutaj nie mamy co grzebać raczej.
Ostrzegam, że z LiPolami nie ma żartów i naprawdę trzeba mieć pewność co do wskazań miernika. Złe ustawienie ładowarki może powodować przeładowywanie pakietów i w najlepszym wypadku tylko ich uszkodzenie, a nawet i ich zapalenie. Lepiej jak ładowarka troszkę nie doładowuje pakietów (zawyża wskazania) niż ma je przeładowywać.

( instrukcja zaciagnieta z www.epheli.pl od kolegi opit )

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 1218
Dołączył(a): 2009-11-11, 13:24
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Peper » 2010-05-29, 22:37

@cactus69 świetna instrukcja , może się komuś przyda.
Niemniej jednak życzę powodzenia w prawidłowym kalibrowaniu, prędzej skończy Ci się skala niż uda Ci się prawidłowo wykalibrować tą ładowarkę.
To co obecnie posiadam nie ma tu znaczenia, polecenie imaxa b6 który ma 50W mocy do ładowania pakietów większych niż 3S jest mocno nie uzasadnione. Max co uda się uzyskać to prąd 2.2A przy pakiecie 6S, W przypadku posiadania pakietów które można ładować prądem do 5C należy szukać czegoś sensowniejszego.
Apropos 12s to chyba ktos jest snobem :)

Może zamiast odpowiadania tylko na ostatni post celem nabicia sobie licznika przeczytaj cały wątek - obejdzie się bez wszczynania konfliktów i udowadniania czyichś racji.
Przemek

cactus69

Postprzez cactus69 » 2010-05-30, 12:45

Koleszko jakbym chcial nabic sobie licznik to posiedzialbym 30 min na stronce i na kazdy post bym cos odpowiedzial chcocby "...siemanko ..."

a jezeli wypowiadasz sie na temat Imaxa to moze najpierw troszke poczytaj zanim cos powiesz , skoro skala jest ladowania do 5 A to jakim cudem uwazasz ze max mozna uzyskac 2,2 A .
Wydaje mi sie koleszko ze zle robisz negujac nowych , chcesz ich zniechcecic do zabawy modelami czy o co tobie chcodz? Mnie akurat to nie rusza ale moze ktos inny sie przejmie i jego zapal zmaleje , pomysl nastepnym razem ( jesli potrafisz) zanim komus zabierzesz radosc z zabawy modelami RC i radosc z zakupionych czesci .
Z drugiej strony ciesze sie ze nie wkleilem fotek do mojego posta ( wiadomo dlaczego ) bo zapewne bys znegowal polowe tego co zakupilem , ze mi to niepotrzebne , ze bezsensu ,po co mi to a katomierza bys sie czepil bo jest bialy .

Avatar użytkownika
Posty: 849
Dołączył(a): 2009-11-15, 19:38
Lokalizacja: Prudnik/Opole

Postprzez Konrad » 2010-05-30, 14:35

Jeśli w ogóle potrafisz obsłużyć amperomierz,to podłącz go sobie w trakcie ładowania dużego pakietu rzekomo prądem 5A i sprawdź jaki prąd ładowarka oddaje w rzeczywistości-bo Peper ma rację.Mam Multichargera LN5014,który ma praktycznie identyczne bebechy-prądem 5A nigdy nie będzie ładował.
"Bo zapewne byś znegował połowę tego co kupiłem"-nie ma to jak bać się krytyki...konstruktywnej krytyki-po co w ogóle zarejestrowałeś się na forum,jeśli i tak wszystko wiesz najlepiej?Jako początkujący w helikach powinieneś słuchać rad bardziej doświadczonych kolegów,w innym przypadku będzie to raczej jedynie wyrzucanie kasy w błoto...
Budować i latać,rozbijać i łatać,by znów se polatać...

LiVe To RiDe... RiDe To LiVe......

Avatar użytkownika
Posty: 464
Dołączył(a): 2009-11-17, 14:04
Lokalizacja: Opole

Postprzez Darkos » 2010-05-30, 14:55

Cactus69 masz to co sobie kupiłeś, chcesz miec kątomierz biały to go miej nic nam do tego. Forum jest po to by sobie podyskutować - jednego się przekona drugi zostanie przy swoim, to jest demokracja. Ale stwierdzenia że ktoś nie myśli lub ma z tym problem i zwracanie się do kogoś per koleszko jest trochę niegrzeczne i pogardliwe (zwykle używamy imion lub ników) opanuj proszę osobiste "wycieczki" bo to do niczego nie prowadzi. Pisz posty wklejaj zdjęcia po to jest forum, nikt z nas nie ma zamiaru Cię negować, nikt nikomu nie odbiera zabawy z latania. Nie wiem dlaczego przez Ciebie wylewa się tyle jadu, ale życzę Ci z całego serca więcej uśmiechu, radości i trochę dystansu do siebie i tematów poruszanych na forum. Przyjedź na jedno z lotnisk poznaj Nas, daj Siebie poznać i dopiero potem nas osądzaj.
Do zobaczenia Darek.
Ostatnio edytowano 2010-05-30, 18:58 przez Darkos, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Darek !

Avatar użytkownika
Posty: 850
Dołączył(a): 2009-11-12, 17:01
Lokalizacja: Gogolin

Postprzez Lejna » 2010-05-30, 17:56

a ja chętnie zobaczę co sobie kupiłeś kolego cactus69 jeżeli zmienisz zdanie z wstawieniem fotek to dawaj je na forum, sam zaczynałem zabawę najpierw od modelu haha Syma006 później od HBK III i wiem jak to wciąga ale przygotować się trzeba na niezłe wydatki jeżeli chce się latać ale przede wszystkim najpierw skupić się na symulatorze, ponieważ sterowanie śmigłowcem jest bardzo trudne ;-)
HK-450GT sprzedany ;)
T-Rex 500 ESP lata ;)
T-Rex 600 ESP lata ;)
CORSAIR F4-U lata ;)
Quadcopter X525 + GPS
Robocat 270 - nowy model
JR DSX7
Phoenix RC

Posty: 247
Dołączył(a): 2009-11-15, 18:23
Lokalizacja: Ozimek

Postprzez halabala83 » 2010-05-30, 19:28

Darek, ty kurde dobrze gadasz :mrgreen: Chociaż nowy forumowicz może byc wszechwiedzący , wszystkoumiejący i wogóle miszczu . W koncu jest userem innych forów

Zapraszamy na lotnisko w celu zaprezentowania możliwosci i wyposażenia .


PS . racja jest jak dupa i każdy ma swoją :mrgreen:

Avatar użytkownika
Posty: 1179
Dołączył(a): 2009-11-13, 21:21
Lokalizacja: Nysa

Postprzez Marek Wardęga » 2010-06-01, 13:20

Jako, że poruszona została sprawa ładowarek, to może wtrącę swoje 3 grosze...
Miałem już kilka ładowarek, m.in. wymienioną wyżej IMAX B6 - niestety głównym problemem tej i pododnych ładowarek jest bardzo nieprecyzyjny układ balansowania ogniw oraz mała moc ładowania. Przy ładowaniu średnich jakościowo pakietów (pomimo informacji Matched) wyrównanie poszczególnych ogniw jest bardzo ważne.
Teoretyczne możliwości kalibracji takich ładowarek są, ale potrzebny jest precyzyjny lub dokładnie skalibrowany woltomierz (popularne mierniki uniwersalne w cenach <200zł przeważnie nie spełniają tego) lub posiadanie precyzyjnych rezystorów do montażu powierzchniowego i co jeszcze trudniejsze posiadanie sprzętu do ich lutowania

cactus69 napisał(a):..... skoro skala jest ladowania do 5 A to jakim cudem uwazasz ze max mozna uzyskac 2,2 A .....


Wynika to z prostego przeliczenia maksymalnej mocy ładowania ładowarki. Jeśli wynosi ona 50W, to przy ładowaniu akumulatora 6s maksymalne napięcie na akumulatorze będzie wynosić 6x4,2V = 25,2V i jeśli moc 50W podzielimy przez to napięcie da nam maksymalny prąd przy końcu ładowania pakietu, czyli nawet trochę poniżej 2A. Jeśli przyjmiemy napięcie nominalne pakietu 6x3,8V=22,8V to otrzymamy prąd ok 2,2A

A żeby nie było, że mam jakąś super wypasioną ładowarkę... mam iCharger 106B-plus 250W - po kilku poprzednich mogę stwierdzić (za pomocą kalibrowanego miernika), że ta ładowarka wystarczająco dokładnie balansuje poszczególne ogniwa w pakietach (+ 0,005V)
Ostatnio edytowano 2010-07-02, 07:53 przez Marek Wardęga, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Marek

Avatar użytkownika
Posty: 849
Dołączył(a): 2009-11-15, 19:38
Lokalizacja: Prudnik/Opole

Postprzez Konrad » 2010-06-01, 14:01

A ja bym to podsumował tak:
P=U*I :mrgreen:
Budować i latać,rozbijać i łatać,by znów se polatać...

LiVe To RiDe... RiDe To LiVe......

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 1218
Dołączył(a): 2009-11-11, 13:24
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Peper » 2010-07-01, 20:29

Dziś odbył się pierwszy oblot.
Trochę stresu było gdyż połączony był z testem nowej apki.
Jeśli chodzi o apkę to wybór padł na Futabę TG8FG "taką samą ma Darek"
Udało się wylatać 2 pakiety.
Model udalo się idealnie ustawić na stole.
Nie wymagał nawet trymowania, jedynie Gyro ustawiłem podczas oblotu.
Lata jak po sznurku.

Konfiguracja to:
Serwa 3x DS610 - tanie i dobre
Gyro Futaba GY-520 + BL251 - cena/jakość oraz nie wymaga dużo miejsca.
Silnik Hyperion 4025-0630 - nie było skorpiona a cena przystępniejsza
Regulator Castle Creations 110 HV - taki się trafił używany
Pakiety 2x 6S 3000Mah 40C Turnigy - połączone razem dają 12S
Regulator Castle Creations Pro Bec 20A - zasilanie do 50V
Dodatkowo Castle Link do ustawienia Bec'a i regulatora.

Zrezygnowałem z dodatkowego pakietu dla elektroniki - duży regulator a nie chciałem niczego wieszać poza ramą.

Fotki jakoś przy okazji dodam;]
Przemek

Avatar użytkownika
Posty: 518
Dołączył(a): 2009-11-17, 18:06
Lokalizacja: Opolskie

Postprzez medyk » 2010-07-01, 22:16

Przemek chętnie obejrze taka bestie !
... Chapau bas ... ;)

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 1218
Dołączył(a): 2009-11-11, 13:24
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Peper » 2010-07-01, 23:14

Wezmę jakoś przy okazji do Koso.
PS. odpowiedz mi na PW odnośnie gogli ?:)
Załączniki
IMG_0544.jpg
IMG_0545.jpg
IMG_0546.jpg
IMG_0547.jpg
Przemek

Poprzednia stronaNastępna strona
kuchnie na wymiar kraków

Powrót do Heli

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość