Extra 300s

Ogólnie o samolotach

Moderatorzy: medyk, Marek Wardęga

Avatar użytkownika
Posty: 363
Dołączył(a): 2010-09-02, 14:59
Lokalizacja: Nysa

Re: Extra 300s

Postprzez Robert » 2019-08-05, 15:16

Dla świętego spokoju ja bym dał i tak zewnętrzny UBEC tym bardziej że zastosował bym zasilanie z li-po 2 cele. ;-)
Pozdrawiam Robert

Avatar użytkownika
Posty: 3820
Dołączył(a): 2009-11-12, 14:42
Lokalizacja: Nysa

Re: Extra 300s

Postprzez Arkos » 2019-08-12, 08:21

Uczę się latać.

Avatar użytkownika
Posty: 74
Dołączył(a): 2018-03-06, 11:01
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Extra 300s

Postprzez Hołek » 2019-08-18, 18:27


Arku nie stać mnie. Myślę że sam odbiornik też by dał radę z obciążeniem ale chciałem się chociaż zabezpieczyć trochę osobnym zasilaniem. Będzie troche więcej dlubaniny z przewodami ale myślę że sobie poradzę.

Avatar użytkownika
Posty: 293
Dołączył(a): 2015-06-16, 17:20

Re: Extra 300s

Postprzez dimmus » 2019-08-18, 19:25

Albo takie coś po taniości,
Obrazek
montujesz 2, dajesz diody, żeby prąd nie krążył między przetwornicami, dajesz kondensatory na wyjście żeby zmniejszyć zakłócenia, tylko trzeba by zrobić płytkę żeby rozdystrybuować na serwa.
Albo ogniwa LiIon i bezpośrednio zasilić, tylko wtedy serwa HV.

Jeszcze jedno, przy takich przetwornicach, najlepiej by było ustalić opór na tym regulowanym i zastąpić go opornikiem(opornikami) stałym.

Avatar użytkownika
Posty: 74
Dołączył(a): 2018-03-06, 11:01
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Extra 300s

Postprzez Hołek » 2019-08-19, 11:44

dimmus napisał(a):Albo takie coś po taniości,
Obrazek
montujesz 2, dajesz diody, żeby prąd nie krążył między przetwornicami, dajesz kondensatory na wyjście żeby zmniejszyć zakłócenia, tylko trzeba by zrobić płytkę żeby rozdystrybuować na serwa.
Albo ogniwa LiIon i bezpośrednio zasilić, tylko wtedy serwa HV.

Jeszcze jedno, przy takich przetwornicach, najlepiej by było ustalić opór na tym regulowanym i zastąpić go opornikiem(opornikami) stałym.

Bez urazy ale aż taki biedny nie jestem. A to co mi tu piszesz diody kondensatory to w modelarstwie dla mnie czarna magia. Wolę kupić gotowy układ i rozprowadzić z niego zasilanie na serwa. Trochę kabli, wtyczek i będzie działać.

Avatar użytkownika
Posty: 363
Dołączył(a): 2010-09-02, 14:59
Lokalizacja: Nysa

Re: Extra 300s

Postprzez Robert » 2019-08-19, 11:52

Ten ci starczy, masz tam silnik 23 cm metanol a z opisu wynika że obsłuży benzynę do 50 cm i 6 serw cyfrowych o uciągu do 30 kg !....https://modelemax.pl/pl/regulatory-napi ... niowy.html
Pozdrawiam Robert

Avatar użytkownika
Posty: 293
Dołączył(a): 2015-06-16, 17:20

Re: Extra 300s

Postprzez dimmus » 2019-08-20, 05:44

Darku, nie chodzi o to ile kosztuje, chyba mnie źle zrozumiałeś. Przetwornica którą Tobie podałem też działa, a jak uważasz, że za tania, to w Polsce kupisz je po 20-30 zł. Podalem tylko alternatywę, a że tanio, to już sprawa drugorzędna.

Można jeszcze inaczej, dobrać stabilizator np. L7805CV, lub inny o interesującym nas napięciu, po dwa układy na serwo dla bezpieczeństwa, odseparować diodami, dołożyć kondensator dla stabilnej pracy.
Nie testowałem, ale na pfmrc widziałem posty z takim zastosowaniem, w teorii też to powinno działać, co prawda straty pewnie energii są większe niż przy menadzerach za setki złotych.
Ale to tak tylko jakby kogoś to i interesowało.

Avatar użytkownika
Posty: 74
Dołączył(a): 2018-03-06, 11:01
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Extra 300s

Postprzez Hołek » 2019-08-20, 07:58

dimmus napisał(a):Darku, nie chodzi o to ile kosztuje, chyba mnie źle zrozumiałeś. Przetwornica którą Tobie podałem też działa, a jak uważasz, że za tania, to w Polsce kupisz je po 20-30 zł. Podalem tylko alternatywę, a że tanio, to już sprawa drugorzędna.

Można jeszcze inaczej, dobrać stabilizator np. L7805CV, lub inny o interesującym nas napięciu, po dwa układy na serwo dla bezpieczeństwa, odseparować diodami, dołożyć kondensator dla stabilnej pracy.
Nie testowałem, ale na pfmrc widziałem posty z takim zastosowaniem, w teorii też to powinno działać, co prawda straty pewnie energii są większe niż przy menadzerach za setki złotych.
Ale to tak tylko jakby kogoś to i interesowało.

No być może źle cię zrozumiałem. Chodzi mi tylko o to żeby wstawić tam coś gotowego, bez barwienia się w oporniczki i kondensatory. W miarę swoich możliwości chce zminimalizować ryzyko utraty modelu przez źle dobrany kondensatorek. Powerboxa tam nie wsadze za 2tys ale taki dualsky vr pro też zrobi swoje. A akurat tylko on jest przewidziany w moim tegorocznym budżecie.

Avatar użytkownika
Posty: 3820
Dołączył(a): 2009-11-12, 14:42
Lokalizacja: Nysa

Re: Extra 300s

Postprzez Arkos » 2019-08-20, 09:07

Pochwal się tym modelem, zrób parę fotek na zewnątrz i w środku, na jakim etapie już jesteś, jaka waga, silnik, śmigło, ciąg ...
Uczę się latać.

Avatar użytkownika
Posty: 74
Dołączył(a): 2018-03-06, 11:01
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Extra 300s

Postprzez Hołek » 2019-08-21, 18:00

https://photos.app.goo.gl/zYmNh52aZ3da3ktR6
Kilka zdjec z odbudowy. Zostalo zrobic kabinke. Najlepsza byla by przezroczysta ale nie mam pojecia jak to zrobic. Jesli sie nie uda to bedzie poprostu kawalek styropianu. Narazie bez kolpaka chyba. Kulka plastikowe ze starego grilla. Chce zeby to tylko polecialo i bezpiecznie wyladowalo.

Poprzednia strona
kuchnie na wymiar kraków

Powrót do Samoloty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość