Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Jeżeli masz problem z forum lub pomysł na jego ulepszenie pisz tutaj

Moderatorzy: medyk, Marek Wardęga

Avatar użytkownika
Posty: 16
Dołączył(a): 2018-08-31, 19:28
Lokalizacja: Opole

Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez pedro-56 » 2018-09-07, 14:51

Witam.Zakupiłem ostatnio model motoszybowca Volantex Raptor z aparaturą Radio link T8FB i mam problem z jej ustawieniami.Wszystko działa jak należy oprócz steru wysokości , działa odwrotnie ,przez co mało nie rozbiłem motoszybowca.Otóż jak przyciągam drążek do siebie ster wychyla się na dół jak od siebie do góry.
Na poprzednim modelu z inną aparaturą było ok i przyzwyczaiłem się do tych pozycji drążka.Co należy zrobić żeby ustawienie drążka steru wysokości działało jak należy?Proszę o pomoc gdyż w tej sytuacji jestem uziemiony.Nigdzie nie znalazłem opisu działania tej aparatury po polsku.Z góry dziękuję za pomoc
pedro-56.

Avatar użytkownika
Posty: 293
Dołączył(a): 2015-06-16, 17:20

Re: Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez dimmus » 2018-09-07, 20:04

Na dole są przełączniki i kanał "ELE" musisz przełączyć na inną pozycję niż jest teraz - czyli zrobić rewers kanału, czy jakoś tak ;)

Avatar użytkownika
Posty: 16
Dołączył(a): 2018-08-31, 19:28
Lokalizacja: Opole

Re: Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez pedro-56 » 2018-09-07, 22:51

Wielkie dzięki sam nie wpadłbym na to , teraz wszystko działa jak należy:)Jestem początkującym modelarzem to mój drugi model , pierwszy to Sky King F959,uczę się na nim latać.Kupiłem teraz Volantexa Raptora z myślą o jego rozwijaniu.Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko,chciałbym w nim zainstalować żyro ale nie wiem jakie by najlepiej do tego modelu pasowało?Jeśli mógłbyś coś doradzić byłbym wdzięczny.Jeszcze raz dziękuję
pedro-56

Avatar użytkownika
Posty: 293
Dołączył(a): 2015-06-16, 17:20

Re: Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez dimmus » 2018-09-08, 08:14

Z tym to już nie pomogę za bardzo, ale jeżeli podoba się Tobie to hobby i chcesz pozostać z nim na dłużej, to chyba najrozsądniej było by zmienić aparaturę na jakąś dającą większe możliwości i z dostępnymi odbiornikami ze stabilizacją. W samolotach nie używałem, ale w autach rc tani chiński żyroskop mi się nie sprawdził, a w dobry i drogi nie chce inwestować bo auta to nie moja bajka.

Avatar użytkownika
Posty: 16
Dołączył(a): 2018-08-31, 19:28
Lokalizacja: Opole

Re: Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez pedro-56 » 2018-09-12, 08:55

Dalej problem z aparaturą.Tak przypuszczam:)Wykonałem dwa próbne loty moim Raptorem i byłem mocno zdziwiony jego zachowaniem .Ciężko lata,trudno się wznosi tak jakby brakowało mu mocy.Samolot ma tylko standardowe wyposażenie , bez żadnych dodatków a silnik kV1400 więc powinien śmigać.Mało brakowało a rozbiłbym model.Zauważyłem że silnik zaczyna pracę dopiero gdy drążek gazu jest w połowie nie bierze od samego dołu.Myślę że tak nie powinno być.Czy może to być przyczyną zmniejszonej ,niepełnej mocy silnika?Jak sobie poradzić z tym problemem?Będę bardzo wdzięczny za rady
pedro-56.

Avatar użytkownika
Posty: 74
Dołączył(a): 2018-03-06, 11:01
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez Hołek » 2018-09-12, 09:13

Witam. Wyglada mi to tak jak by nie skalibrowany drążek gazu. Regulator nie wie gdzie sa skrajne położenia. Proponuje odpiąć pakiet, drążek gazu na maxa, podpiąć pakiet, po uslyszeniu charakterystycznego pikniecia drazek w dół. Poczytaj o programowaniu swojego regulatora. Ale w każdym jest tak samo albo bardzo podobnie. Ja mam aparature flysky i nigdy nie mialem takiego przypadku. Skąd wogule jesteś?

Avatar użytkownika
Posty: 16
Dołączył(a): 2018-08-31, 19:28
Lokalizacja: Opole

Re: Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez pedro-56 » 2018-09-12, 09:38

Witam.
Jestem z Opola .Modelarstwem zajmuję sie od niedawna ,dosłownie nawet nie mam jeszcze pół roku stażu:)Wróciłem po ponad 40 latach przerwy,renta,sporo wolnego czasu.Modelarstwo to teraz zupełnie inna bajka,kiedys wszystko robiliśmy sami teraz do sklepu i jest.
A wracając do aparatury nigdzie nie znalazłem instrukcji w języku polskim stąd te problemy a i z elektroniką u mnie troche na bakier.Zaraz spróbuję to kalibrować

Avatar użytkownika
Posty: 74
Dołączył(a): 2018-03-06, 11:01
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Potrzebuję pomocy w sprawie aparatury T8FB

Postprzez Hołek » 2018-09-12, 11:04

No nie zaprzeczam ze sie pozmienialo. I dzieki temu jest łatwiej wszystko kupic. Wszystko zależy od grubości naszego portfela. A co do aparatury radiolink. Nie miałem. Ale z opisu wynika że nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Taka raczej zabawka. A wiadomo że nadajnik to podstawa jeśli chce się wkroczyć w świat dzisiejszego modelarstwa. Ja mam aparature flysky fs-i10. W miarę tanią. Nie stać mnie na futabe czy spektruma. Aparatura o naprawdę dużych możliwościach na przyszłość. I tanich odbiornikach których ceny zaczynają sie juz od 60zl. Być może zacznij od tego. Pozadny nadajnik na początek.

kuchnie na wymiar kraków

Powrót do Dział techniczny forum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości